Bolandgymnasiet. Foto:Christine Odén.

SD på Boland skapar oro

Det blev oroligt idag på Bolandgymnasiet i Uppsala när olika partier, bland annat Sverigedemokraterna hade bokbord på skolan.

En anmälan om olaga hot och försök till misshandel har gjorts men det är fortfarande oklart hur många personer som är inblandade.

– Det började redan när vi höll på att diskutera med Sverigedemokraterna. De var ganska ledlåtande om muslimer när de var mycket väl medvetna om att det stod muslimer runt om dem. Och det var redan där den dåliga stämningen började, säger Sara Maleki, elev på skolan.

Kermit Fredriksson, som är elevassistent och praktiksamordnare på Bolandsgymnasiet, berättar hur diskussionen gick till:

– En av Sverigedemokraterna står och filmar en elev som blir väldigt upprörd över det här och ber att han ska ta bort det filmade. Det gör inte Sverigedemokraten och säger istället "här är filmbevis på att du har hotat min kollega".

– De övriga partierna sitter vid sina bord medan Sverigedemokraterna står och stoppar elever som kommer och går i korridoren och försöker att marknadsföra sig och lämna sina flygblad.

På frågan om varför Bolandsgymnasiet väljer att anordna en dag när man bjuder in samtliga politiska ungdomsförbund medan andra gymnasieskolor i Uppsala kommun väljer att inte bjuda in dessa enskilt, svarar rektor Reine Sjödin:

– Vi tror att det är bra att göra en samlad organisation kring det hela, just för att vi ska kunna hålla bättre kontroll på vad som händer.

Christine Odén

christine.odén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista