Starka reaktioner på mordplaner

Företrädare för nyhetsmedierna i Uppland reagerar starkt på nyheten om att en extremistgrupp gripits för att ha planerat att mörda den svenske konstnären Lars Vilks.

En av dem som reagerat är chefredaktören Lars Nilsson på Upsala Nya Tidning, som var en av de tidningar som publicerade Vilks omstridda Mohammed-teckning 2007.

– Jag kände en kall kår längs ryggraden trots allt. Nu blev det allvar på ett sätt som man kanske förträngt. Det var svårt att veta för några år sedan hur allvarliga hoten var, men nu blev det plötsligt väldigt påtagligt.

Också Radio Upplands chef Andreas Miller är starkt berörd av nyheten om att sju irländare och en amerikan nu sitter gripna för att ha planerat att mörda Lars Vilks.

– Jag blev väldigt uppskakad av det här. Vi måste förstås som publicister och ansvariga för tidningar och radiostationer runtom i hela världen protestera kraftfullt mot det här. Det här är ett angrepp på yttrandefriheten som vi inte kan acceptera.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Ulla de Verdier
ulla.deverdier@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista