Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Söker sig själv i arkiv

Publicerat torsdag 11 mars 2010 kl 17.35

I veckan åker Josef Havelda från Uppsala till Prag i Tjeckien. Där ska han leta efter handlingar om honom själv i säkerhetspolisens numera öppna arkiv från den kommunistiska tiden i Tjeckoslovakien.

Han var politiskt aktiv mot regimen på 60-talet innan  han flydde 1968.
– Jag är nyfiken på vad de hittat på under tiden jag bodde där och var lite av en rebell. Jag satt i fängelse under en kort tid 1964 för den första demonstrationen mot regimen.

Varför är det viktigt att veta?
– Det jag är mest intresserad av är om några av säkerhetspolisens påståenden inte stämmer med verkligheten. Det är det som är mest intressant. För i övrigt vet jag vad jag gjort och inte gjort.

Den hemliga polisen och regimen, hur har de påverkat ditt liv?
– De har förändrat mitt liv totalt. Inte säkerhetspolisen som sådan, men den sovjetiska ockupationen som gjorde att jag lämnade landet. För man trodde 1968 att det skulle bli som i Ungern, att de som var aktiva omgående skulle avrättas, säger Josef Havelda.

Ulla de Verdier
ulla.deverdier@sr.se

Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.