Söker sig själv i arkiv

I veckan åker Josef Havelda från Uppsala till Prag i Tjeckien. Där ska han leta efter handlingar om honom själv i säkerhetspolisens numera öppna arkiv från den kommunistiska tiden i Tjeckoslovakien.

Han var politiskt aktiv mot regimen på 60-talet innan  han flydde 1968.
– Jag är nyfiken på vad de hittat på under tiden jag bodde där och var lite av en rebell. Jag satt i fängelse under en kort tid 1964 för den första demonstrationen mot regimen.

Varför är det viktigt att veta?
– Det jag är mest intresserad av är om några av säkerhetspolisens påståenden inte stämmer med verkligheten. Det är det som är mest intressant. För i övrigt vet jag vad jag gjort och inte gjort.

Den hemliga polisen och regimen, hur har de påverkat ditt liv?
– De har förändrat mitt liv totalt. Inte säkerhetspolisen som sådan, men den sovjetiska ockupationen som gjorde att jag lämnade landet. För man trodde 1968 att det skulle bli som i Ungern, att de som var aktiva omgående skulle avrättas, säger Josef Havelda.

Ulla de Verdier
ulla.deverdier@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista