Fängelse för spelmissbrukare

En Uppsalakvinna i 40-årsåldern dömdes i dag av Svea hovrätt till tre års fängelse för grov förskingring. Hon har erkänt att hon förskingrat drygt 15 miljoner kronor från det IT-företag i Uppsala där hon jobbade med ekonomifrågor.

Pengarna gick till att finansiera ett långt framskridet spelmissbruk, hon kunde spela för hundratusentals kronor på en natt på olika spelsajter på nätet, bland annat nätpoker.

Hennes försvarare yrkade på att hon skulle dömas till skyddstillsyn och kontraktsvård för sitt spelmissbruk, men hovrätten fastställde i stället tingsrättens dom.

Kvinnan lyckades betala tillbaka drygt fem miljoner till företaget före förskingringen uppdagades. Därför döms hon att betala drygt 10 miljoner kronor i skadestånd för att reparera skadan.

Ett av de spelföretag där hon spelat bort mest pengar, har gått med på att stå för nästan hälften av det skadestånd kvinnan är skyldig.

Vilka möjligheter till rehabilitering kommer hon att ha i fängelset?

– För spelmissbruk, vad jag förstår så finns det inga. Det finns ingen kompetens för det alls inom kriminalvården, säger kvinnans advokat Anders Wallin.

Hovrätten anser att kvinnans spelmissbruk är tvångsmässigt, men att man måste döma till fängelse eftersom det handlar om så mycket pengar. Förskingringen som pågick i ett och ett halvt år gick helt enkelt till så att hon flyttade över pengar från företagets konto till sitt eget när hon behövde mer.

I bland vann hon stora summor och kunde betala tillbaka en del, så skulden till företaget slutade på runt 10 miljoner kronor. IT-företagets ekonomi drabbades hårt, men enligt uppgifter från flera håll har en av de spelsajter som tjänat mest på kvinnans spelmissbruk gått med på att betala tillbaka nästan 5 miljoner kronor till IT-företaget. Något kvinnans advokat Anders Wallin inte vill kommentera i dag.

– Det är solklart att spelbolaget har agerat på ett sätt som inte har varit i enhet med de licensregler som finns i Europa. De har verkligen utnyttjat hennes spelmissbruk.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".