Heby

"Vi kan ha gjort fel"

Heby kommun protesterar mot att tågtrafiken mellan Uppsala och Sala ska minskas kraftigt från slutet av det här året. Varken UL:s ordförande Fredrik Ahlstedt, eller riksdagsledamoten Agneta Gille har informerat om planerna, trots att de sitter i Mälabs styrelse och vetat om planerna.

– Nej, det har jag inte hört nåt om.

Vad tycker du om det?
– Det brister någonstans, tyvärr. Tycker man att man kan nonchalera oss som liten kommun? Men vi tillhör ju dock länet, och vi borde tillhöra den diskussion som finns om att utveckla länet, säger Carina Schön, socialdemokratiskt kommunalråd i Heby.

Det var i måndags som Mälab, där bland annat UL ingår, fattade beslut om att kraftigt minska tågtrafiken på sträckan Uppsala-Sala. Detta efter förhandlingar med bland annat SJ som kör linjen.

Även om UL:s moderate ordförande Fredrik Ahlstedt, nu säger att han ska ta tag i kommunikationen med Heby kommun, så tycker han att SJ haft huvudansvaret att informera om indragningarna.

Ligger ansvaret enbart på SJ menar du?
– Nej, det är klart att det inte gör. Men å andra sidan har vi kört förstärkt busstrafik eftersom de här tågen inte gått på nästan två månader. Så vi har ju redan informerat resenärerna om att det finns förstärkt busstrafik, eftersom Uven inte går som du säkert märkt, säger Fredrik Ahlstedt.

Socialdemokratiska riksdagsledamoten Agneta Gille däremot, som även hon sitter i Mälabs styrelse, tar på sig tagelskjortan:
– Helt klart ska naturligtvis en kommunledning få information om vad som är på gång och där har vi då från Mälab och som styrelserepresentanter möjligtvis gjort ett misstag, säger Agneta Gille, socialdemokratisk riksdagsledamot från länet.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se
Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".