Östhammar

"Det är olyckligt"

Det kommunala näringslivskontoret i Östhammar ser allvarligt på kritiken från de lokala krögarna om att kommunen, med sin restaurangskola, skulle konkurrera med ortens restauranger och caféer. Nu väntar en fördjupad dialog med branschen om problemet, det säger näringslivschefen Ulf Andersson.

- Jag förstår kritiken och jag tycker att det är olyckligt, säger Ulf Andersson, näringslivschef på Östhammars kommun.

Bruksgymnasiets resturangutbildning håller normalt till i Gimo. Men för ett par år sen flyttades verksamheten tillfälligt, på grund av en ombyggnation, till det gamla Stadshotellet i Östhammar. Byggarbetet har försenats på grund av en tvist om själva byggupphandlingen.

I Östhammar har restaurangutbildningens servering blivit populär - eftersom det inte finns något vinstintresse är priserna lägre. Något som lett till en osund, och som krögarna själva säger olaglig, konkurrens. Frågan är komplicerad eftersom eleverna behöver praktisk övning för att utvecklas, något som på sikt är till gagn för branschen.

Hittills har kommunen och skolan försökt dämpa konkurrensen genom att främst vända sig till målgrupper som normalt inte går ut och äter i någon större utsträckning, till exempel pensionärer. Och nu kan det bli aktuellt med ytterligare begränsningar för att inte hämma den lokala restaurang- och cafébranschen.


- Jag vill inte förekomma dialogen med näringsidkarna, men jag vet att från kommunstyrelsens sida så vill man så snart som möjligt flytta tillbaka verksamheten.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".