"Vi fick nog"

Arbetet med att göra det svenska försvaret mer jämställt går för långsamt. Det tycker Sandra Falk, värnpliktig vid Ledningsregementet i Enköping. För att skynda på utvecklingen har hon varit med och startat jämställdhetsprojektet " Inte lika med".

- Vi fick nog helt enkelt, vi tycker att det är en alldeles för maskulin jargong och det är väldigt ovälkomnande som kvinna eller annan minoritet i försvarsmakten, så vi försöker förändra det här både gällande utrustning, jargong och attityd.

Andelen kvinnor som mönstrat har ökat kraftigt på tio år, från drygt en promille 1998 till sex procent 2008, men Försvarsmakten är fortfarande en mansdominerad värld. Först 1980, då Sveriges jämställdhetslag trädde i kraft, släpptes kvinnor in och fick söka vissa militära tjänster och 2003 utformades den första centrala jämställdhetsplanen för Försvarsmakten, men ännu har man långt till en jämställd utbildning och arbetsplats, säger Sandra Falk:
- Problemen i sig är väl b la osynliggörandet av kvinnor och många blir motarbetade av sina medarbetare eller befäl just därför att man är kvinna och många har den bilden att kvinnor inte hör hemma i försvarsmakten, men sedan är det den här jargongen att det ska skämtas hej vilt om homosexuella och kvinnor, som vi vill förändra, för vi tycker inte att det ska gå till så på en arbetsplats, speciellt inte när det övergår till frivillighet och det blir en arbetsplats som alla andra.

Förstod du att det var det här du skulle möta?
- Nej, jag tänkte mig mer att det skulle vara hårt fysiskt, men inte att det skulle bli så tufft psykiskt, att man hela tiden måste försvara sig som tjej, att visa att jag kan lika mycket som killarna, jag kan gå på marsch och lyfta saker, jag hörde ett uttryck som killarna använder att man aldrig ska vara sämre än den bästa tjejen, man måste hela tiden bevisa att man hör hemma inom den här arbetsplatsen och det tycker jag är helt fel, men sedan också den här jargongen som är, jag tycker att det är helt absurt, men det är väl just det att det varit en enkönad arbetsplats, där en viss attityd har uppkommit som ingen har reagerat över och sagt att det är inte så här det ska gå till.

Jenny Hallberg
jenny.hallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".