Fick rätt för sent

Justitieombudsmannen JO kritiserar Enköpings kommuns tekniska nämnd för att den på ett felaktigt sätt förhindrat en handikappad kvinna att kunna åka på sin sons bröllop.

Det var på hösten 2008 som tekniska nämnden i Enköping avslog en begäran från den handikappade kv

innan om en taxiresa med riksfärdtjänst till en annan ort i Sverige för att besöka sin sons bröllop. Efter att hon överklagat beslutet så dröjde tekniska nämnden i åtta veckor med att skicka överklagandet vidare för prövning i länsrätten. När saken väl prövades i länsrätten fick hon rätt och hade alltså rätt att åka taxi till sons bröllop. Men till följd av den utdragna hanteringen av ärendet så var det då redan för sent, bröllopet hade redan hållits.

Kvinnan anmälde tekniska nämndens hantering till justitieombudsmannen JO som nu kommit med sitt utslag och ger kvinnan rätt och utdelar kritik mot tekniska nämnden. JO skriver i sitt beslut att den utdragna handläggningen i realiteten medförde att kvinnan fråntogs möjligheten att få sin sak prövad i högre instans innan resan skulle företas, och att detta - som JO formulerar saken - självfallet inte är godtagbart.

Tekniska nämnden har för JO förklarat att den missuppfattat kvinnan och trott att hon skulle komma in med ett läkarintyg och att därför nämnden väntat med att skicka överklagandet vidare till länsrätten. Nämnden säger också att rutinerna nu ändrats så att ärenden alltid skickas vidare skyndsamt om inte sökanden uttrycklingen önskat att kompletterande handlingar ska väntas in.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".