Falska fakturor vanligare

Många företag i Uppsala har drabbats av bluffakturor på senare tid. Det handlar oftast om fakturor som vid noggrannare läsning visar sig vara ett erbjudande.
Har du drabbats av bluffakturor? Skriv nedan.

Enligt många företagare har problemet med bluffakturor ökat den senaste tiden. Ofta är det erbjudanden som ser ut som en faktura. Beloppen är på ett eller två tusen kronor, så att de lätt kan passera som en faktura. Vanligt är att de här fakturorna kommer från företag som säger sig erbjuda söktjänster på internet.

Eva-Lena Hellman i Almunge är den av de företagare som drabbats. Men hon anade oråd och betalade aldrig.

– Jag blir upprörd när man får hem sånt här. Och jag tänker på de andra som inte har tid och kanske bara betalar in, säger hon.

May Strandberg, konsumentrådgivare i Uppsala och Östhammars kommun, har kontaktats av åtskilliga företagare som drabbats av bluffakturorna.

Den kommunala konsumentservicen är till för konsumenter och inte tvister företagare emellan. Men hon vill ändå varna för fakturorna eftersom fenomenet ökat så mycket på sistone.

– Se det bara som ett erbjudande, nappa inte, utan släng fakturan, säger hon.

Men May Strandberg ger också tipset att man kan bestrida en faktura av den här typen.

– Skriv bestrides på fakturan och skicka tillbaka den via fax eller mejl så att man har ett bevis på att man har skickat detta, säger May Strandberg.

Viss information om hur bluffakturor kan hanteras finns på konsumentverkets och kronofogdens hemsidor. På svensk handels hemsida finns även en aktuell varningslista över oseriösa företag.

Matti Pohjola
matti.pohjola@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".