Enköpings miljönämnd inför rätta

En på många sätt unik rättegång inleds idag i Enköpings Tingsrätt. På dom åtalades bänk sitter nämligen sju politiker från Enköpings kommuns miljönämnd.
I tre dagar framöver kommer Enköpings Tingsrätt försöka utreda om kommunen har gjort sig skyldig till brott. Miljönmämnden misstänks för att ha brutit mot miljöbalken genom att inte ta ut miljösanktionsavgifter från tio företag. Det var vid två nämndsammanträden under 1999 och 2000 som brotten begicks enligt åklagaren. Företagen skulle ha rapporterat hur de hanterade sin kylutrustning, men gjorde inte det. Då är det enligt miljöbalken kommunens skyldighet att polisanmäla detta. Sammanlagt ska miljönämnden ha begått tjänstefel i 23 fall enligt åklagaren. Ledamöterna själva hävdar att de är oskyldiga. De menar att det är orimligt att kräva att nämndledamöter ska behöva ta sådana beslut. Oavsett utgången på rättegången kommer den att kunna få stora konsekvenser för kommuner även på andra håll i landet. Om Enköpings Kommun fälls blir det en signal till landets kommuner att de måste följa miljöblaken. Om det motsatta inträffar kan det innebära att tolkningen av den blir lösare. Om kommunen fälls riskerar nämndledamöterna böter eller fängelse i högst två år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista