Friluftsfrämjandet manar till försiktighet.

Solsken försvagar isen

De senaste dagarnas solsken har tärt en hel del på sjö- och havsisarna.
I stockholmsområdet har flera incidenter inträffat med folk som gått genom isen. I Uppland är läget något bättre, men Friluftsfrämjandet manar ändå till försiktigthet.– Än så länge har inte försämringen börjat här uppe men det dröjer nog inte så länge. Det stora problemet är att man har börjat tömma Mälaren på vatten för att sänka nivån inför vårfloden. Det gör att strömningen ökar i alla smala sund och sen sjunker vattennivån och det kan bildas sprickor i isen. I slutet av veckan väntar vi lite varmare väder både på dagar och nätter. Då sätter vårfloden igång och isarna undermineras underifrån. Dessutom börjar solen påverka isen nu så att strukturen ombildas och isen blir betydligt sprödare och svagare. Så det är dags att börja varna för att ge sig ut på isarna nu, säger Lasse Hjertsson som är skridskoledare från Friluftsfrämjandet.

– Ska man låta bli helt att ge sig ut på isen?

– Jag tycker nog att om man inte har väldigt goda iskunskaper och redskap för att testa isen så ska man nog börja dra sig för att ge sig ut på isarna.

Åsa Wistedt
asa.wistedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".