Slarv med farligt gods på Cargo

Arlandaföretaget Cargo Center som hanterade den läckande radioaktiva containern från Studsvik, slarvar med kontrollerna vid hantering av farligt gods. En strålningsmätare som funnits på företaget i tio år används aldrig, hävdar personal som Upplandnsytt pratat med: - Det finns mätare men ingen vet hur de fungerar, säger Jonas Burström, en tidigare anställd på företaget.
Två företag sköter flygtransporterna på Arlanda. Och det ena företaget, SAS Cargo kontrollerar samtliga sändningar med hjälp av strålningsmätare. Men på Cargo Center är hanteringen av farligt avfall mycket sämre. Det bekräftar till och med VD Lars Keding, även om dom har utrustning för att mäta strålning - Jag vet inte varför man inte använt den, säger han till Upplandsnytt. Anställda på Cargo Center som utsatts för strålning är också missnöjda med hur företagsledningen stöttat dem och hur informationen kring hantering av farligt gods fungerat. - Under tiden jag jobbade där var det väldig svårt att få någon respons bara om funderingar kring farligt gods, säger Jonas Burström som känner flera av dem som idag jobbar på företaget. Men nu ska alltså reglerna för hantering av radioaktivt farligt gods förbättras, enligt VD Lars Keding: - Efter det som hände i Studsvik har vi haft en diskussion internt och vi har haft en diskussion med SSI också.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista