Grön rehabilitering kan hjälpa utbrända

Granars sus och fåglars skönsång - kanske är det vad som behövs för att hjälpa dem som drabbats av utbrändhet och långtidsjukskrivningar. Det kallas Grön rehabilitering och är tänkt att ge sjuka orken åter. Nu ska det prövas i Uppland.
Sjukskrivningstalen skjuter i höjden och även om diagnoserna varierar så är en gemensam nämnare när sjukdomstiden drar ut på tiden känslan av isolering och dåligt självförtroende. Det gör det ännu svårare att komma tillbaka till arbetslivet. Men det problemet kan naturen råda bot på tror skogsvårdskonsulent Kjell Hedlund på Skogsvårdsstyrelsen i Uppsala. Han lyckades sälja in idén om Grön rehablitering till Försäkringskassan och Länsarbetsnämnden... - Det går ut på att man använder skog och natur som ett hjälpmedel för att rehabilitera människor. - Man får upplevelser som man inte får på andra ställen. Vi fungerar ju fortfarande som stenåldersmänniskor, även vi sitter framför en dator om dagarna. Det här är något vi bär med oss, och när vi kommer ut i naturen så kan man säga att vi känner igen oss. Då är det större möjligheter att återhämta sig. Att använda naturen för att hitta tillbaka är inte något nytt. Skogsvårdsstyrelsen i Dalarna-Gävleborg har genomfört en första omgång med grön rehabilitering med mycket gott resultat. Och på lantbruksuniversitet i Alnarp har man länge arbetat på ett liknande sätt men med trädgården som redskap. Två grupper startar inom kort i Uppsala och i Tierp/Älvkarleby, och Kjell Hedlund har stora förhoppningar på projektet. - Vi tror att det här kommer att ge så pass mycket att man har lättare att klara sin vardag och gå vidare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".