Sexuella övergrepp mot husdjur vanligare än man tror

Varje år skadas hundratals djur i Sverige efter att de utnyttjats sexuellt av människor. Övergreppen mot hundar, katter och hästar, sker även i Uppland, det visar en granskning som Upplandsnytt gjort tillsammans med programmet Front i P3.

Idag går de som ägnar sig åt såkallad tidelag fria eftersom det idag inte är straffbart att ha sex med djur.


Anna-Lena Hellqvist jobbar som distriktsveterinär i Enköping, under det senaste året har hon vid flera tillfällen fått vårda djur som utnyttjats sexuellt av människor. Det har varit ston som upptäckts med skador i slidan. Men hon berättar också ett fall med en katt som fått hela analöppningen förstörd efter att ha varit försvunnen från hemmet under en längre tid:


- Vi hade svårt att se hur hon kunnat skada sig själv på det här viset, det gick inte att rädda katten.Men det är inte bara enstaka djur som råkar illa ut. Enligt Sveriges Veterinärförbund handlar det om 100-tals hundar och katter i hela landet som skadat. Siffran baseras på en stor brittisk undersökning som visar att var 20:e hund och katt - som inte skadats i olyckor - fått sina skador just efter sexuella övergrepp.


Uppsalabon Johan Beck-Friis, djursskyddsansvarig på Veterinärförbundet, säger att den höga siffran tråkigt nog är i underkant:


-Jag tror att flera av dom som har sex med djur inte tar sitt djur till veterinär när det blir skadat, de vill inte att det ska komma ut.


Till skillnad från många andra länder är det i Sverige inte olagligt att ha sex med djur så länge djuret inte utsätts för djurplågeri. Djurporr är också tilllåtet och spridningen på internet med bilder och filmer bara ökar.


En av dom som konsumerar djurporr och även förgripit sig på djur är 24-åriga Magnus från Uppsala.


- Jag tycker inte att det är fel, vi utnyttjar ju djuren till så mycket annat, då kan vi väl ha sex med dom också. Man får väl ha lite koll på hur de reagerar, svarar de inte på det man gör med dem så får man väl låta dem vara.


 <Kontakta reportern:


jonas.alsgren@sr.se