För dålig insyn i friskolor

Insynen i friskolorna är alldeles för dålig, det anser bland annat socialdemokraterna som lagt fram en proposition om hur kraven på friskolor ska skärpas.
I propositionen ingår ett förslag om att tillsynen av friskolorna ska delas mellan Skolverket å kommunen. Det är den kritik som Skolverket igår riktade mot Livets Ords skolor i Uppsala som åter igen satt fart på debatten om skärpta krav på friskolor. Regeringens vill i sin proposition skärpa reglerna, så att det bland annat ska bli lättare för kommuner att säga nej till nyetableringar av friskolor om det kan styrkas att de hotar den komunala verksamheten. Per Bill, moderat riksdagsledamot från Uppsala som sitter med i utbildningsutskottet, är dock kritisk till propositionen. Han menar att det inte är bra att kommunen går in och granskar en verksamhet där man själv redan är en av producenterna. Per Bill vill istället ge Skolverket ökade resurser så att dom kan klara granskningen bättre.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".