Kårkritik mot förslag om slopat obligatorium

Kårobligatoriet för Sveriges studenter kan vara på väg att avsakaffas, kanske redan i vår. Det oroar kårordföranden Ludvig Larsson vid Uppsala Universitet. Han menar att studenternas inflytande då hotas, eftersom inflytande kräver god organisation.

Studentkårens obligatorium har funnits i 154 år och under alla dessa år har Studentkåren arbetat för större elevinflytande, menar Ludvig Larsson.


Miljöpartiet och de borgerliga partierna är på väg att forma en riksdagsmajoritet för att avskaffa tvånget för alla studenter vid universitet och högskolor att vara medlem i en studentkår. Något alternativ till obligatoriet har man dock inte tagit fram och det är det som retar Ludvig Larsson mest.


 - Utred först, så att vi inte förstör det som vi byggt upp under så många år.


För att rädda studenternas inflytande vid Uniersiteten och högskolorna skulle man kunna använda sig av den modell som används i Storbritanien, menar kårordföranden i Uppsala.


 - Det man gjorde där var att man blev tvungen att bli medlem i ne kår när man skrev in sig vid universitetet, men sedan står det var och en fritt att går ur. Det har dock visat sig att väldigt få valt att gå ur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".