BUP i Enköping får kritik

Situationen för barn och föräldrar som har kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Enköping är ohållbar. Det menar brukarföreningen Attention.

Som Upplandsnytt berättat så är flera föräldrar till barn med t.ex. adhd och damp kritiska till BUP, bland annat tar det lång tid innan man överhuvudtaget får kontakt med någon där. Attention är en förening för personer med neuropsykiatriska sjukdomar och deras anhöriga. Lena Torson sitter i styrelsen i Attentions lokala avdelning i Enköping:

Jag tycker att det är jättejobbigt och det försätter familjerna i onödiga svårigheter. Så här ska det inte behöva vara. Man skulle önska att det kunde få fungera på ett helt annat sätt. Jag skulle säga att det börjar likna någonting som är ohållbart. Nu måste man göra någonting.

Lång väntetid innan man får kontakt. Olika läkare som träffar barnen. Och dålig erfarenhet bland de anställda. Det menar flera föräldrar till barn med neuropsykiatriska funktionshinder i Enköping som Upplandsnytt talat med. Situationen har inte varit optimal under lång tid, men föräldrarnas upplevelse är att det blivit ännu sämre under det senaste året. Kristina Lindh är mamma till en åttaårig pojke med adhd och autism:

Det är väl sen ett år tillbaka som jag har känt att man inte har någon uppbackning som förälder. Det är medicinering och sen är det liksom inget annat man bryr sig om.

Verksamhetschefen vid barnpsykiatrin i länet, Agneta Rosling, säger så här om föräldrarnas kritik:

– Jag tycker att det är jättesynd att det har blivit så här. Föräldrarna har säkert haft det stökigt under en period och inte tyckt de fått de stöd de skulle vilja ha men jag hoppas att lugnet ska återvända nu när vi har bemannat. Vi har inte en sämre bemanningssituation nu än förut. Jag hoppas bara att de ska hitta sin behandlare som de har den kontinuerliga kontakten med.

Agneta Rosling säger också att de den senaste tiden jobbat aktivt med att förbättra tillgängligheten. Men efter den senaste kritiken från föräldrar så tycker Lena Torson vid brukarföreningen Attention inte att det verkar ha hjälpt. 14 dagars väntan på kontakt är inte bra, tycker hon. Nu kommer Attention att ta kontakt med barnpsykiatrin för att diskutera frågan:

Det här måste föranleda att vi tar kontakt med BUP och diskuterar saken eftersom det här betyder att läget har försämrats i Enköping. Det finns många barn och familjer som behöver hjälp.

Alexander Gagliano

alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".