Tvist om kollektivavtal

Årets avtalsrörelse är i full gång. I går sa fackförbunden inom industrin nej till ett bud som medlarna lagt fram.
Meningarna går i sär bland annat om lönepåslag och om hur pass lokala överenskommelserna ska kunna vara utifrån de centrala kollektivavtalen.

Jörgen Gustavsson är regional ombudsman för Unionen 9.000 medlemmar i Uppland.

-Vi tycker att det är var ett dåligt förslag. Vi anser att bland annat löneutrymmena är för dåliga. Unionens medlemmar vill ha en löneökning som ger en reallöneeffekt. Vi anser att 2,6 procent är både möjligt och rimligt. Vi och medlemmarna ska ha garanterade löneökningar. Det finns ett oerhört starkt stöd för det, säger Jörgen Gustavsson.

Jonas Cohen är informationschef på arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen. Han är tveksam till ett centralt större lönepåslag.

-Vi har drygt 3.400 medlemsföretag i Sverige med ungefär 300.000 medarbetare. En del av dem har haft det väldigt, väldigt tufft under det senaste året. Att då komma överens på central nivå om nivåer som kanske inte funkar för alla företag, det vill vi inte göra. Vi vill låta hantera det här på företagsnivå istället, säger Jonas Cohen.

Jörgen Gustavsson på Unionen, vad säger du om det?

-Vi anser att de centrala kollektivavtalen ska ligga till grund. Det är ju Unionens absoluta uppfattning. Vi ser ju att de undersökningar som är gjorda och som vi har tagit del av ger möjligheter till de procentsatser som vi säger att vi tycker är rimliga och vi vill ta ansvar, säger Jörgen Gustavsson.

-Om vi skulle släppa centrala kollektivavtal så ser ju vi en risk att inga medlemmar eller väldigt få medlemmar får löneökningar. Våra medlemmar, det är ju de som lever i den här verkligheten, vittnar ju om att de har svårt redan i dag att få ut allting genom de centrala kollektivavtalen. Det här måste stärkas upp.

Christine Odén
christine.oden@sr.se