Björn Vinnerås. Foto: Matilda Hector.

Toa-påsen skapar gödsel

Snart kan människor i fattiga slumområden som saknar tillgång till toalett använda en nedbrytbar påse för att utföra sina behov. Björn Vinnerås är Docent i lantbruksteknik på SLU och har varit med att framställa den så kallade Peepoo-påsen som kan hjälpa flera miljarder människor både i utvecklingsländer och i Sverige. 

– Tanken är att när man har använt påsen så ska man återföra den till marken och ha den som gödselmedel.

– Mer än två och en halv miljarder människor saknar tillgång till en ordentlig toalett. Men snart kan alltså några av dem använda den enkla lilla påse som Björn Vinnerås håller i handen, för att utföra sina behov.

I påsen så finns det fyra gram urea som är världens vanligaste gödselmedel. När den kommer i kontakt med fekalierna efter att man använt påsen så bryts det ned till ammoniak och då börjar den hygienisera fekalierna.

– Hur lång tid måste den ligga innan man kan använda den?

– Är det över 30 grader då tar det två veckor och är det över 20 grader, som svensk sommar, så tar det en månad.

– Kan det inte lukta väldigt mycket om inte folk sköter det där ordentligt?

– Man måste också ta hänsyn till hur det ser ut i dagsläget. Där de här påsarna introduceras så finns det oftast ingen infrastruktur överhuvud taget.

Den som vill använda påsen måste betala 50 öre per påse. Många som bor i slumområden använder inte publika toaletter och betalar ingenting normalt för det här, är det något ni har tagit med i beräkningen?

– Oftast i slumområden så använder de faktiskt vanliga påsar, som matpåsar, och priset för de är ungefär liknande.

– Redan inom ett år kan påsen finnas i slumoråden i Kenya och Bangladesh men kan den komma att används i Sverige också framöver?

– Påsen skulle mycket väl kunna användas i Sverige. Fritidsbåtar är någonting som tas upp väldigt ofta. Det skulle säkert kunna fungera om hundbajspåse också.

Matilda Hector

matilda.hector@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista