"Mindre frihet inte mer"

Tre Uppsalaforskare går nu till attack mot regeringens utredning om ökad frihet för de svenska högskolorna. Vad anser du om detta? Kommentera här!

De förändringar som regeringen aviserat kommer inte att öka forskningens frihet utan tvärtom minska den, säger de tre forskarna, bland dem professorn i företagsekonomi Alexandra Waluszewski:
- Det som händer nu är att man plockar bort det folkvalda, det demokratiska, styrelseskicket - och i stället ger man styrelse och rektor frihet att själva välja sina representanter. Det blir alltså i riktning mot dom som har makt och pengar, tvärt emot det universiteten är till för, säger Alexandra Waluszewski.

Inom kort kommer regeringen att lägga fram sin proposition om att varje högskola ska få större frihet att själv välja hur den ska styras. Enligt regeringens direktiv till den utredning som gjorts kommer det bland annat innebära att högskolorna om de vill kan avskaffa de s k fakultetsnämnderna, som till större delen består av forskare och lärare.

De tre kritikerna på Uppsala universitet menar att man därmed tar bort det som garanterar forskarnas inflytande över forskningen, och att risken är stor för att forskningen kommer att styras mot det som anses vara till kortsiktig nytta för samhället, speciellt som regeringen i sina direktiv talar om anpassning till "lokala förutsättningar och behov". Näringslivet och lokala politiker kan därmed komma att styra forskningen, säger Ylva Hasselberg, docent i ekonomisk historia:

- Om vi från universitetet säger att politikerna i Uppsala har rätt att bestämma vad som är en vetenskapligt intressant fråga, så innebär det på sikt en kunskapsurholkning, säger Ylva Hasselberg.

Men forskning bekostas av bland annat skattepengar. Har då inte samhället rätt att ställa krav på att man ska få nytta av forskningen? Sharon Rider, docent i filosofi:

- Jamen, det har man ju alltid fått. All teknik vi har kommer från nån teoretiker som lämnades i fred i mycket högre grad än som sker i dag. Nu håller man på att rationalisera bort just den sortens forskning som kan leda till verkliga vetenskapliga framsteg. Det finns ingen kristallkula, man vet aldrig varifrån det nya kommer, det är inget som man kan beställa, säger Sharon Rider.

De tre kritiska forskarna på Uppsala universitet har svårt att förstå att regeringens utredning inte väckt mer debatt och mer protester på universitetet:

- Det är förfärligt många människor i vår organisation som är - och jag tvekar inte att säga det - nyttiga idioter. Och nyttiga idioter gör det dom har för händerna, men dom sätter inte i gång protestmöten, säger Ylva Hasselberg.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista