Stationshuset får krog. Bild: Matilda Hector.

Krog intar Stationshuset

SJ flyttar ut och in i Stationshuset i Uppsala flyttar Svenssons krogar. Nu har kontraktet med Jernhusen skrivits under och inflytten är planerad till början av nästa år. Där ska det bli restaurang, bar och café öppet för både resenärer och vanliga Uppsalabor.

– Fantastiskt läge, en anrik lokal, stora möjligheter. Framtiden finns ju här med resecentrum, bygge av bostäder. Det finns mycket runt omkring, det finns musik, restauranger, säger David Åström, VD för Svenssons krogar.

Mötesplats är ett ledord som vi har. Från sju på morgonen börjar det med frukost, det är lunch, det är middag, det är bar. En samlingsplats. Man ska kunna få lite av allting under hela dagen.

Uppsala stationshus kommer alltså snart att förvandlas till en krog där vin, mat och lite fika kan avnjutas. Det är David Åström, VD för Svenssons krogar som tillsammans med kompanjonen Lasse Svensson satt igång projektet. Kontraktet är påskrivet och man räknar med att den nya krogen, som blir Svenssons krogar sjunde i raden, kommer att öppna inom ett år och kosta upp mot tio miljoner kronor. Krogen som är tänkt att rymma omkring 300 personer kommer att uppta hela stationshuset från biljettkassan till det nya resecentret. För stressade morgonresenärer som inte hunnit äta frukost kommer krogen att vara öppen redan klockan sju på morgonen och för den som vill avnjuta mat fram åt småtimmarna kommer också den möjligheten att finnas. David Åström berättar vem krogen främst riktar sig till:

En stor del till resenärer och det är någonting nytt för oss. Vi har ju fått lära oss av Jernhusen hur konstruktionsmönstren ser ut för en tågresenär. Men sen riktar vi oss även till vanliga Uppsalabor som ska kunna se det här som en mötesplats.

Trots att fokus ligger på att mätta resenärens mage så är det inte alla resenärer som är sugna på att äta på krogen när den öppnar. Lovisa Jönsson är resenär och skeptisk till den nya krogen:

Jag tyckte det var ett lite konstigt val av plats för att det är en tågstation och inte ett ställe för en krog.

David Åström tycker inte att det är riskfyllt att ha en krog så nära tågspåret:

– Man kommer inte att passera det. Passagen kommer att få genom och framför resecentrum med tunnel under. Vi kommer inte att ha kontakt med spåren.

Ni är inte oroliga att det ska kunna bli ett tillhåll för folk som vill supa till lite om ni serverar alkohol också?

– Nej, absolut inte.

Matilda Hector

matilda.hector@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista