Grisar kan smitta människor. Foto: Gorm Kallestad

Djur smittar människor

Sjukdomar som smittar mellan djur och människor kommer att bli en ödesfråga för samhällen i framtiden. Det tror forskare vid Uppsala universitet som arrangerar ett stort möte för att diskutera problemet.

– De här sjukdomarna kan få ett samhälle på knä ganska snabbt. Vi vet ju exempelvis att om vi får en influensa med lite mer gadd i så är det en sådan sjukdom som verkligen på kort tid kan få ett samhälle på knä. Det blir det ett väldigt stor antal smittade, ett stort antal sjuka och kanske ett stort antal döda, säger Björn Olsen, professor i klinisk bakteriolog vid Uppsala Universitet.

Mer än 70 % av de infektionssjukdomar som drabbar människor har sitt ursprung hos vilda eller tama djur. Svininfluensan och fågelinfluensan är bara två exempel och forskare tror att infektionssjukdomar från djur blir en ödesfråga för sjukvården och samhället i stort i framtiden.

Om man ska förstå hur sjukdomarna sprids från djur till människa och även från människa tillbaks till djuren så måste man ha ett tvärvetenskapligt perspektiv. Man måste bryta gränser. Därför har vi tagit initiativet att samla ihop läkare, veterinärer och ekologer just för att se hur vi konkret kan samarbeta kring olika infektionssjukdomar som sprids från djur till människa. 

Reporter Christine Odén

christine.odén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista