Missnöje inom Universitetet

Tre forskare kritiserar ledningen för Uppsala universitet för att ha tonat ned de kritiska synpunkterna inom universitetet i ett remissvar som skrivits till regeringen. Det handlar om regeringens utredning om ökad självständighet för högskolorna, där de tre forskarna menar att den starka interna kritiken mot förslagen inte riktigt återspeglas i svaret till regeringen.

– Min fakultetsnämnd var starkt kritisk och denna starka kritik framkom inte i Universitetets yttrande, säger Sharon Rider, docent i filosofi vid Uppsala Universitet.

De kritiska Uppsalaforskarna är oroade över att regeringen aviserat att det kan bli möjligt för högskolorna att de kan avskaffa fakultetsnämnderna, som de tre kritikerna menar är garanten för forskarnas inflytande över forskningen. Risken finns att framtida rektorer ser sig själva som vd-ar som styr forskningen mot det kortsiktigt nyttiga, sa professor Alexandra Waluszewski i Upplandsnytt i morse:

– Det blir ju en riktning mot de som har makt och pengar. Precis det som är tvärt emot vad universiteten är till för.

Kerstin Sahlin, prorektor på Uppsala universitet, säger att hon tycker att universitetets remissvar till regeringen var en korrekt sammanvägning av de åsikter som framkommit:

Det är alldeles riktigt att den inte är formulerad som de framförde den och det är en del av det kollegiala systemet. Vi måste ju från ledningen sammanväga alla synpunkter som kommer från alla nio fakulteter som finns här.

Kerstin Sahlin säger att om regeringen genomför de aviserade förändringarna så kommer Uppsala universitet genom lokala regler att säkra forskarinflytandet. Men vad händer då om en framtida rektor ser sig själv som VD som vill göra universitetet mer näringslivslikt och avskaffa forskarinflytandet?

Om vi nu har ett fungerande kollegialt system så bör inte ett sådant rösta fram en sådan rektor. Ett kollegialt system gör ju att en rektor inte kan bestämma allting, säger Kerstin Sahlin på Uppsala universitet.

Reporter Mårten Nilsson

marten.nilsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista