1 av 3
2 av 3
3 av 3
bandy

Bollnäs till SM-final

Bollnäs Mikko Lukkarilla blev stor matchhjälte när han sköt Bollnäs till final med sina två mål mot Sandviken. För första gången på 54 år är Bollnäs alltså i SM-final och får möta Hammarby på Studenternas  IP i Uppsala på söndag.


Bollnäs är för första gången sedan 1956 klart för SM-final i bandy. I sista minuten av den femte och avgörande semifinalen mot Sandviken avgjorde Mikko Lukkarila på straff, Bollnäs vann 2-1.

– Jag trodde han skulle missa, sade Bollnäskaptenen Andreas Westh. Vilken känsla detta är, det tar nog ett par dagar att smälta.

Den femte och avgörande semifinalen mellan Sandviken blev en nagelbitare av bästa sort. Första halvlek bjöd på sprakande underhållning med många chanser åt båda håll och bra tempo.

Sandviken chansade med att låta Magnus Muhrén spela, han slog upp skadan från i lördags efter en kvart. Även Bollnäs spelfördelare Per Hellmyrs försvann ur matchen, punktmarkerad av Sandvikens Ted Haraldsson.

Bollnäs ledde 1-0 i paus sedan Mikko Lukkarila blivit helt fri efter ett perfekt utkast från målvakten Timo Oksanen. Oksanen räddade också en straff i första halvlek från Christoffer Edlunds klubba.

Även Bollnäs brände en straff, Juho Liukkonen sköt över.

Andra halvlek var av sämre kvalitet. Tempot sjönk efter Sandvikens kvittering av Daniel Mossberg. Sandviken var dock det bättre laget, skapade mest utan att kunna avgöra. När alla väntade på förlängning slet sig Ville Aaltonen fri. Han sköt rakt på Joel Othén i Sandvikens mål men fick med sig en straff sedan Linus Pettersson kastat klubban. Mikko Lukkarila fick chansen, han som bommade en straff så sent som i lördags.

– Jag var säker på att han skulle bomma, sade lagkapten Andreas Westh.

– Jag bestämde mig tidigt. Skjuta till vänster om målvakten. Hårt. Det var en så grym känsla att se bollen gå in, sade Lukkarila.

Hela Bollnäslaget fick glädjefnatt, liksom den stora tillresta klacken. Tacka för det, första finalen sedan 1956 var ett faktum.

– Helt sjukt, vilken känsla. Ändå var andra halvlek vår sämsta i hela slutspelet. Det tar nog ett par dagar innan vi smält detta och kan lägga upp finaltaktik. Vilket härligt stöd vi har haft och det blir nog så på söndag också, sade Westh som tidigare i karriären spelat en SM-final, med Sandviken. Då blev det förlust.

På söndag kan Westh ta sitt första SM-guld mot Hammarby. Då kommer minst 35 bussar med Bollnäsanhängare. Lita på att dessa kommer att höras på Studenternas i Uppsala.

Magnus Wahlman
Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

De fem senaste finalerna

09 Västerås-Edsbyn 5-4
08 Edsbyn-Sandviken 11-6
07 Edsbyn-Hammarby 4-3
06 Edsbyn-Hammarby 6-2
05 Edsbyn-Sandviken 6-4

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista