Kritik mot kortregler

Efter problemen med tågtrafiken under februari månad har resenärer med års- eller månadskort fått sina kort förlängda med en månad. Men samma sak gäller inte de resenärer som haft Pendlarkort med 10 resor under 30 dagar. Vad tycker du om det här? Kommentera här!

Detta har väckt kritik från pendlare. De får ersättning för de resor som de inte använt, men i övrigt hänvisas de till Restidsgarantin.
- Vi har ju valt att kompensera de som reser allra allra mest med oss och de är ju de som har pendlarkort, årskort eller månadskort. Det är ju väldigt många som reser med oss även med 10-korten men där hänvisar vi till Restidsgarantin, säger Katarina Nyman, presskommunikatör på SJ.

Har man haft ett Pendlarkort med 10 resor under 30 dagar mellan den 19 och 28 februari kan man få pengar tillbaka från SJ för de resor man valt att inte utnyttja. Men i övrigt hänvisas man alltså till Restidsgarantin.

Flera resenärer som vi haft kontakt med är upprörda över att de inte ersätts på samma sätt som resenärer med års- och månadskort, utan att man i stället hävisas till Restidsgarantin. Enligt Restidsgarantin kan man få tillbaka 25 procent av biljettpriset om tåget man ska resa med varit försenat en timme, eller 50 procent av biljettpriset om tåget varit försenat två timmar.
- Jag vet att vi har fått synpunkter framför allt från våra pendlare på Restidsgarantin, och vi håller därför på att titta på en förändrad Restidsgaranti som vi kommer att presentera innan sommaren.

Kommer den gälla för de som rest under den här perioden i februari?
– Det kommer den inte göra, den kommer gälla från och med när den går igång.

Astrid Iselidh
astrid.iselidh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista