Bakom Lars O Ericsson ska flygeln byggas. Foto: Mårten Nilsson.

Stadshuset kan växa

Stadshuset i Uppsala kan komma att byggas till med en flygel. En ny flygel, byggd mot järnvägen, kan stå klar 2022.
Vad tycker du om det här? Kommentera!

– För det första är stadshuset till många delar i dåligt skick, för det andra är personalen lite för utspridd. När allmänheten ska besöka någon central tjänsteman vet de inte var denne sitter. Det måste vi bättra på, säger Centerpartiets kommunalråd Lars O Ericsson.

Tanken är att de kommunanställda som i dag sitter vid Kungsporten och i det s k Muninhuset i en första etapp flyttar in i det kommande båghuset vid Resecentrum. Det kan bli 2012, och meningen är att det blir en lösning tio år framåt.

Därefter, 2022, kan det bli så att de kommunanställda som suttit i båghuset flyttas vidare in i Stadshusets nya flygel som beräknas så klar till dess. Men i kommunstyrelsens arbertsutskott, som nu godkänt att gå vidare med de här planerna, så har den borgerliga kommunledningen ställt som villkor att kostnaderna per arbetsplats inte får bli dyrare än i dag, varken vid flytten till båghuset eller vid den vidare flytten till stadshusets nya flygel.

Förutom en ny flygel, som skulle byggas mot järnvägen, planeras också att bygga till två våningar på den del av stadshuset som vetter mot Kungsgatan. Det har talats om byggkostnader på en halv miljard.

– Ja, det kan säkert landa där, men å andra sidan är dagens lokaler väldigt dyra, så för skattebetalarnas del blir det inte dyrare.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista