Taxiförare protesterar

Omkring 200 taxibilar har samlats på Arlanda flygplats för att lämna över en protestskrivelse till Luftfartsverket mot det nya kösystem som verket vill införa nästa vecka.

Det nya systemet innebär att resenärer kan välja mellan sju olika taxiköer. Friåkarna har fått en av dessa köer men anser att tillgången till den är dålig. Konkurrensverket stoppade Luftfartsverkets förra förslag till kösystem men godkänner det nuvarande. Enligt friåkarna så innebär det nya systemet att ett staket sätts upp med endast en utgång - till de stora taxibolagen.

Från Luftfartsverkets sida menar man att förändingen underlättar resenärers val genom att man tydligt ser sju köer rakt framifrån, en blandad för norrgående och övriga sex bolagsuppdelade för södergående trafik. Den kund som föredrar, eller har firmaavtal med, ett visst bolag får enklare att hitta just det. Resenären får överblick och behöver inte heller passera genom annat bolags kö.

De menar också att det idag är så att en hel del taxibilar utan eget varumärke utnyttjar okunniga kunder och tar högre priser än de mer efterfrågade varumärkena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista