Olle Sandström leder projektet. Foto: Christine Odén.

Fisk blir biogas

I Östhammarfjärdarna ska utfiskning för första gången i Sverige användas som metod för att minska övergödningen i Östersjön. Tidigare har så kallat reduktionsfiske bara provats i insjöar i Sverige.

Det är Upplandsstiftelsen som har fått pengar från Länsstyrelsen för att fiska upp stora mängder mört och brax i de grunda fjärdarna utanför Östhammar - fisk som sen ska bli biogas.

Vattenmyndigheterna har ju klassat de här fjärdarna som prioriterat område för åtgärder beroende på att det är alldeles för dålig vattenkvalitet, säger forskaren Olle Sandström som är konsult och leder projektet på uppdrag av Upplandsstiftelsen.

– Så då får man alltså dels en bättre balans mellan rovfisk och bytesfisk och så minskar man också övergödningen i fjärden.

Ja det är liksom målet. Och fisken kan man ta tillvara på olika sätt. Vi kommer att skicka den till biogasanläggningen i Uppsala. Då ska man kunna åka buss på fisk, braxenbuss!

Reduktionsfisket i Östhammarsfjärdarna finansieras till hälften av pengar från Länsstyrelsen och resten kommer från fiskevårdsmedel och Östhammars kommun som ska bidra med arbetskraft. 700 000 beräknas det kosta.

Projektet är ett av 12 vattenvårdsprojekt i länet som ska minska övergödningen i Östersjön och som beviljats pengar från Länsstyrelsen. Det är en del i regeringens så kallade havsmiljard vilken syftar till att förbättra havsmiljön generellt.

– Det här är ju lite av ett pilotprojetk för man har inte provat det här i havet, längs kusten tidigare?

– Inte i Sverige. Men det pågår i Finland i kustvatten.

När kommer ni att sätta igång att fiska?

– Jag tror att det kommer igång i början på maj.

Christine Odén

christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista