Marlene Burwick, Maria Gardfjell och Illona Szatmari Waldau. Foto:Matilda Hector.

Miljön och bostäderna viktiga valfrågor

Fler hyresrätter till studenter, mer jämställda löner och ingen civilflygplats på Ärna. Det var några av de frågor som den enade oppositionen i Uppsala kommun presenterade som sina valfrågor idag.

När oppositionen bestående av socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet i Uppsala kommun idag presenterade sina viktigaste frågor inför valet i september så inledde de med bostadsfrågan.

Oppositionen vill öka takten för byggandet av hyresrätter och att Uppsalahem ska ta mer ansvar för att se till att det blir fler studentbostäder.

Andra valfrågor som oppositionen idag berättade att de kommer driva är bland annat att de vill ha mer pengar till förskolan, mer jämställdhet mellan könen genom en aktiv rekrytering av fler kvinnor på chefsposter.

De sista två frågorna som partierna kommer driva hårt inför valet handlar om klimatet. Att man inte vill ha någon civilflygplats på Ärna är partierna rungande överrens om och att man ska värna om miljön genom att minska bilkörandet står högt på agendan. Detta vill man göra genom att införa fler bussturer, ett nytt pendeltåg till Sala och en spårväg mitt i stan.

Men vad kommer då en helt ny spårväg kosta kommunen?

– Vi ser det som nödvändigt att staten går in och medfinansierar, säger Maria Gardfjell, kommunalråd för miljöpartiet.

Jobben var en viktig fråga i förra valet. Men till skillnad från alliansen så hade inte oppositionen i Uppsala tagit upp jobben som en valfråga i år. Men socialdemokraternas kommunalråd Marlene Burwick håller inte med.

– Om man skärskådar de här förslagen som vi tycker är väldigt viktiga, exempelvis bostäderna och klimatet, så handlar det väldigt mycket om att man i den omställningen som vi gör, klimatomställningen och ombyggnationen av bostäder, också genererar arbetstillfällen.

Var man ska skära ner för att klara alla dessa dessa omställningar vet oppositionen i nuläget inte.

– Det är också något som vi diskuterar just nu. Vi ser möjligheter att både gasa och bromsa i de här tillfällena, säger Maria Gardfjell för miljöpartiet.

Matilda Hector
matilda.hector@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".