Vy över Uppsala slott och Uppsala domkyrka. Foto: Erik Thyselius/SR Uppland

Uppsala slott förnyas

Nu vill Uppsala kommun göra en besöksmottagning på borggården på uppsala slott. Tillsammans med Statens fastighetsverk och Uppsala turistbyrå har kommunen tagit fram ett visionsprogram.

Lars Erik Berglund, som är fastighetsutvecklare vid Statens fastighetsverk, berättar om planerna på slottet:

Det ska finnas en besöksmottagning uppe på borggården vid Uppsala slott där stadens alla besökare kan gå och få historien om Uppsala slott och staden berättad för sig på ett spännande, intressant och bra sätt.

Det är i borggårdens sydvästra hörn som statens Fastighetsverk tänker sig att besökscentrumet ska byggas och byggstart kan bli redan nästa år.

Det måste finnas ett symbolvärde i den här byggnaden och vi har tänkt oss att det ska utformas som ett slags kunskapsväxthus där man kan bli klokare. Väggar och tak i glas som är placerade upp på en ursprunglig källarvåning som finns bevarad. Det måste göras med varsamhet så at man inte förstör de historiska lämningarna, säger Håkan Langseth som är slottsarkitekt vid statens Fastighetsverk.

Sedan en tid tillbaka finns ett samarbete mellan attraktioner kring slottet och Mia Ulin driver Vasaborgen som också ingår i samarbetet:

Det finns ju så otroligt mycket fina saker här. Det finns konstmuseum, gallerier, nordens största dinosauriesamling och det är bra att samla allt på ett och samma ställe.

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista