Mindre mediciner skulle spara miljoner

Landstinget i Uppsala län skulle kunna spara miljontals kronor om patienterna inte hämtade ut mer läkemedel än de behöver.

Förra året skedde visserligen bara en liten ökning av läkemedelskostnaderna i länet men fortfarande är mediciner en mycket stor kostnad för skattebetalarna.
- 10% av läkemedlen lämnas igen för destruktion, bara det skulle spara 50 miljoner kronor för oss, det säger Åke Svan som arbetar på läkemedelskommittén i Uppsala. 


Landstingets kostnader för läkemedel uppgår i dag till ca 600 miljoner kronor. Förra året blev ökningen visserligen bara ca 1% men medicinerna är en mycket tung post. På en vårdcentral kan halva budgeten gå till läkemedel. 


På läkemedelskommittén jobbar man med att försöka minska den mängd mediciner som varje år slängs. Genom broschyrer och kampanjer i TV uppmanar man privatpersoner att tex fråga sin läkare efter en startförpackning så att man ser att ser att tabletterna fungerar innan man får full ranson.


Man uppmanar också de som har frikort att inte hamstra läkemedel. Tanken är att de 50 miljoner kronor som det kasseras läkemedel för varje år istället skulle kunna gå till 75 nya husläkare eller 4 stora vårdcentraler.