Vittnen hördes i miljörättegång

I dag, på tredje rättegångsdagen i målet där alla sju ledamöter i Enköpings miljönämnd står åtalade, hörs flera miljöinspektörer som vittnen.
De är kallade av åklagaren för att berätta om hur de gång på gång föreslagit att åtalsanmäla företag som inte följt miljöföreskrifterna men där politikerna sedan beslutat på helt motsatt sätt. Staffan Bergendal och flera andra miljöinspektörer säger att de vid många tillfällen förklarade att lagen föreskrev att åtalsanmälan och straffavgifter skulle vidtas mot företag och enskilda som överskred miljöreglerna. Men politikerna valde ändå att fria, något de sju ledamöterna i miljönämnden nu står åtalade för. Staffan Bergendal säger att arbetsförhållladena för mijöinpektörer var så svåra att han sa upp sig efter sex år i Enköping. Han menar att han motarbetades under flera år och att det gick så långt att han smutskastades för sitt arbete.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".