Strejkvarslet berör både Hemköp och Åhléns vid Stora Torget i Uppsala.

Strejkvarsel i Uppsala

Handels varslar om strejk inom handeln från den 1 april, uppger fackförbundet på en pressträff. I Uppland berörs fyra butiker i Uppsala. Varslet innebär att allt arbete läggs ned på skärtorsdagen om ingen uppgörelse har träffats innan dess.

-Vi har hållt på i sex veckor och haft kontakter med Svensk Handel och vi har inte kommit någon vart,  säger Mats Hedgren, försteombudsman på Handelsanställdas förbund i Uppsala.

Löneökningar, tryggare anställningsformer och rätten till heltid har varit några av de främsta kraven som Handelsanställdas förbund lagt upp på förhandlingsbordet.
Nu måste parterna komma överens före 1 april - annars kommer över 5.200 anställda inom handeln, såväl i butiker som på lager, att gå ut i strejk.

I Uppland berörs fyra uppsalabutiker. Det är Hennes & Mauritz, Hemköp och Åhlens i centrum samt Stadium i Boländerna.

-Vi har resonerat som så att dels ska vi ha en bra organisationsgrad med många medlemmar och så har vi valt lite strategiska lägen, säger Mats Hedgren.

Motparten i konflikten, arbetsgivarorganisationen Svensk Handel, ser allvarligt på strejkvarslet. Eftersom flera stora centrallager återfinns på listan över strejkvarslade arbetsplatser kommer en eventuell strejk även att märkas även i öppna butiker.

-Stänger man lagercentraler så sprider sig väldigt snabbt effekter så man måste ju sätta sig ner snabbt och komma överens, säger Svensk Handels VD Dag Klackberg.

 För konsumenterna gäller det att planera sina inköp om det blir strejk. Så här sa ett par uppsalabor idag apropå strejkvarslet.

-Det känns väldigt stressigt just nu, jag blev stressad. Man behöver ju handla allting nu i fall de inte ska ha öppet, säger en ung kvinna.

Tycker du de är värda en löneökning?

-Absolut. De gör ett tungt jobb och har alltid öppet, så det kanske är på tiden.

En äldre kvinna känner oro inför att flera butiker och lager kan stängas på grund av strejk.

-Ja, det ser ganska illa ut tycker jag, om det ska vara stängt i affärer. Jag undrar hur det kommer att fungera.

Tycker du de är värda en högre lön?

-Absolut, det tycker jag. De har mycket med kunder att göra. Det är ett viktigt serviceyrke, säger kvinnan.

Matilda Hector
August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista