1 av 2
Bo Eriksson, tf vd för Göransson arena vill gärna flytta SM-finalen i bandy inomhus. Foto: Joacim Lindwall SR Gävleborg
2 av 2
Snöplogen i huvudroll på Studenternas... Foto: Sören Andersson / SCANPIX
Bandy

SM-finalen inomhus?

Efter söndagens SM-final i bandy, som nästan snöade och blåste bort, väcks nu frågan om SM-finalen egentligen borde spelas inomhus. Göransson arena i Sandviken har redan visat intresse för arrangera den första SM-finalen inomhus.

Det var under svåra vädermässiga förhållanden som SM-finalen i bandy mellan Bollnäs och Hammarby spelades i Uppsala under söndagen. Snön vräkte ned och efter matchen tillskrev en besviken Per Hellmyrs just vädret en avgörande roll i Bollnäs förlust.

– Hammarby vann SM-guld i snöskottning! Det var hur som helst inte bandy som spelades, tycker han.

Svenska Bandyförbundets ordförande Håkan Ramsin pläderar också för framtida bandyfinaler inomhus. Inom tre år ska den klassiska SM-bandyfinalen spelas under tak, hoppas han.

– Ja, vi har sagt det att 2013 räknar vi med att hela elitserien går inomhus, och då är det väl också ytterst sannolikt att finalen ska spelas inomhus.

Problemet är att det i dagsläget inte finns inomhusarenor stora nog att inhysa en SM-final i bandy. Över 25.000 personer såg söndagens match och Västerås som har landets största inomhusarena klarar inte fler än högst 10.000 åskådare.

Göransson Arena i Sandviken skulle kunna tänka sig att arrangera SM-finalen i framtiden. Detta trots att Sandvikens arena bara rymmer en i sammanhanget blygsam publik på 4.300 åskådare. Arenanans tillförordnade VD Bo Eriksson ser ändå optimistiskt på möjligheten:

– Vi har utsetts till årets bandyarena och skulle gärna arrangera en SM-final inomhus. Man skulle kanske kunna tänka sig att dela upp finalen i flera matcher, men det är förstås en sak för Bandyförbundet att ta ställning till.

Joacim Lindwall
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista