Almtuna kan ta sig till Elitserien. Foto:Astrid Iselidh.

Gränby elitseriearena?

Efter Almtuna Hockeys framgångar den senaste tiden har man på Uppsala kommun förberett en snabbupprustning av Gränby ishall om klubben redan i år skulle avancera till elitserien.

Gränbyhallen uppfyller i dag inte de krav som ställs på elitseriearenor. På kommunen har man hopp om att klara de flesta förbättringar som behöver göras, men att klara kravet på en publikkapacitet på 4000 åskådare blir svårt, säger Moderaten Ali Moulavi, ordförande i fritids- och naturvårdsnämnden.

– Jag tror vi kan nå upp till 3500.

Efter första omgången av kvalserien så leder Almtuna serien och ligger just nu på uppflyttningsplats till elitserien. Om laget fortsätter att skrälla blir det förstås stort jubel i Uppsala, men också en hel del problem som måste lösas. Ishallen i Gränby håller inte elitseriestandard, och något klartecken till bygget av nya Gränby arena har ännu inte kommit.

För att diskutera situationen har Uppsala kommun och Almtunaledningen träffats under playoffspelet och dragit upp riktlinjerna för en snabbupprustning av ishallen om Almtuna skulle kvalificera sig för elitserien. Men ordföranden Jan Karlsson är tveksam till möjligheterna att hinna rusta upp hallen på dryga fem månader.

– Du ska ha in teknik, tv, massor av olika saker. Det kräver ganska mycket. Jag är lite tveksam till att man kan lyckas med det, men givetvis jobbar vi på för att kunna få till det så...

Kommunen räknar med att klara alla förbättringar som krävs av hallen, med undantag av publikkapaciteten, där det blir nödvändigt att söka dispens.

Om ishallen ska byggas ut så måste en upphandling först göras, något som brukar ta tid. Men nämndordföranden Ali Moulavi på Uppsala kommun tror ändå att det är möjligt att klara en ombyggnad av ishallen till i höst.


Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".