Kristina Ekholm, ordförande för studentkåren.

Mer frihet för högskolor

Regeringens proposition om ökad frihet för högskolorna får som presenterades i dag, får hård kritik både av studenter och lärare i Uppsala. Uppsala studentkårs ordförande Kristina Ekholm menar att friheten kommer att öka för högskolornas ledning men minska för studenter och doktorander.
Vad tycker du om det här? Skriv nedan.

– Det ökar friheten för universitetet att göra vad de vill, och därmed minskar ju friheten för studenter att kunna vara med och bestämma, säger Kristina Ekholm, Uppsala studentkårs ordförande.

Så det här är sämre än hur det är i dag?

– För studenternas del, och för doktorandernas del är det sämre.

Enligt propositionen som ska tas i riksdagen i sommar så får universiteten och högskolorna ökad frihet i flera avseenden. I hur högskolorna ska styras, i hur kurserna ser ut och i att det blir mindre krångligt att ta emot donationer till exempel.

Uppsala studentkår är bland annat kritisk mot att det nu blir frivilligt för högskolorna om man vill behålla de så kallade fakultetsnämnderna. Därmed riskerar lärares och studenters inflytande att minska, menar de. Något som också universitetslärarnas fackförbund SULF instämmer i.

– Vi tycker att man bör ha kvar fakultetsnämnder och andra kollegiala organ för att lärarna ska kunna göra sin stämma hörd så att det inte bara blir ledningar och andra som kommer till tals, säger Anders Grundström, SULF:s ordförande i Uppsala.

Anders Grundström, är även kritisk mot att det inte längre är obligatoriskt att behålla lärartjänster som universitetsadjunkter, biträdande lektorer och forskarassistenter. Bara professorer och lektorer blir obligatoriska.

Prorektorn på Uppsala universitet Kerstin Sahlin säger att universitetet kommer att behålla fakultetsnämnderna och hon ser stora fördelar med de föreslagna förändringarna.

– Vi kan nu rekrytera internationella toppforskare mycket snabbare, i dag tar det ofta ett par år och vi missar toppkrafter som vi skulle behöva få hit.

Också universitetsdirektör Ulf Heyman på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala är positiv även om han ser vissa faror.

– Det finns en risk att ledningen försöker minimera den kollegiala delen. Samtidigt tror jag att det är ett dåligt sätt att leda ett universitet. Man måste behålla studentinflytandet.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista