Förskolebuss ett måste

På grund av för få förskoleplatser i Uppsala kommun så tvingas nu föräldrar placera sina barn på förskolebussar.
Skriv vad du tycker om det här nedan.

Tidigare har förskolebussverksamheten varit frivillig, men i förra veckan fick föräldrar vid fem förskolor ta emot ett brev från kommunen med ett val - antingen väljer de förskolebuss eller så får de inte vara kvar.

– Från början var det ju en frivillig verksamhet som man kunde välja. Nu fick vi hem ett brev från kommunens ledning där de skrev att det är buss på dessa förskolor, vill ni inte att era barn ska gå i förskolebussverksamhet så får ni byta förskola. Först var det alltså frivilligt och sedan blev det obligatoriskt. Vi får inte tillräckligt med information. Det sker förändringar väldigt snabbt, och det ifrågasätter jag. Får förändringar som gäller våra barn ske så snabbt? säger Eva Forslund, förälder till barn på Von Bahrs förskola.

Även Max Hårsmars son åker i förskolebuss som är knuten till Von Bahrs förskola och hon är också kritisk till beslutet.

– Jag tycker att det är väldigt väldigt dålig verksamhet för barnen. Det är en tydlig nödlösning, och jag undrar väldigt mycket varför vi ska stå ut med en sådan här nödlösning.

Max Hårsmar är inte ensam, förskolebussarna har mötts av en hel del kritik sen dom infördes. Bussarna är en av lösningarna Uppsala kommun valt för att lösa den akuta bristen på förskoleplatser, främst i centrala stan.

Hittills har det varit frivilligt att låta barnen åka med i bussarna, men nu blir det alltså plötsligt obligatoriskt. Från och med nu måste föräldrarna vid dom fem förskolor som bussarna hör till, köpa förskolebussarna - eller byta till en annan förskola.

Vi har sökt men inte kunnat nå de ansvariga för beslutet, vare sig Göran Hedefalk, förskolestrateg vid Uppsala kommun som är ansvarig för brevet, eller Cecilia Forss, moderat kommunalråd i uppsala och ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

– Jag tror att det är mycket billigare ha bussar, sen visade det sig när jag läste protokoll från Barn- och ungdomsnämnden att de har hyrt de här bussarna med ett avtal på 10 år, vilket ju verkar som att man vill permanenta den här lösningen. Det krockar väldigt mycket med synen på den här förskolan.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista