Bestörtning bland missbrukare efter nedläggningsbeslut

I tio års tid har alkoholister och narkomaner i Uppsala kunnat få hjälp och stöd mot sitt missbruk i öppen dag- och kvällsverksamhet. Men nu är det slut på det. För att spara pengar har socialtjänsten beslutat att omedelbart lägga ner verksamheten. Ett beslut som väcker bestörtning bland missbrukarna.

Sven Bergström är en av många som varje dag besöker den öppna verksamheten vid Lyckträffen i Gamla Uppsala, och han är mycket upprörd efter beskedet.


- Jag har blivit nykter alkoholist och slutat knarka efter att ha gått här i sex år.


Lyckträffen i Gamla Uppsala är en samlingspunkt för missbrukare. Hit kommer varje vecka ett 30-tal alkoholister och narkomaner dagtid och kvällar och träffa för andra som kämpar för att bli kvitt sitt missbruk. Här kan man prata om sina problem med personalen, titta på teve eller bara umgås.


Beslutet att lägga ner verksamheten upprör även personalen. Eva Hellman är mycket orolig för hur det kommer att gå för alla som behöver hjälp.


-Genom att den här verksamheten verkar betyda mycket för många människor så tror jag att kommunen kommer att förlora mer i slutändan genom en nedläggning.


Förutom Lyckträffen försvinner också den öppna verksamheten vid Hjärtpunkten i Gottsunda som bedriver samma typ av verksamhet. Kommunen sparar därmed 4 tjänster eller ca 1 miljon kronor.


Mary Nilsson, chef för individ- och familjeomsorgen i Uppsala, säger att beslutet varit nödvändigt men att hon förstår att många är upprörda.


- Vi kommer att redovisa de konsekvenser vi ser till uppdragsnämnden, vi tror nog att det här kommer att få negativa konsekvenser.


Verksamheten vid både Lyckträffen och Hjärtpunkten kommer att läggas ner så fort personalen fått andra uppgifter i kommunen, något som kommer att ske inom kort.


Sven Bergström tycker kommunens beslut är absurt.


-Tio års arbete lägger de ner, hur många miljoner har det kostat? Det som går här behöver hjälp, nu kommer de att hamna på gatan.


 


<STRONG>Kontakta reportern:</STRONG>


<a href=”mailto:jonas.alsgren@sr.se” class=”plain66”>Jonas Alsgren</a>