1 av 2
2 av 2
Rose-Marie Lövgren, ordförande landstingssektionen Kommunal. Foto: Alexander Gagliano/SR.
akademiska sjukhuset

Sköterskor massanmäler

Över 100 undersköterskor vid Kirurgdivisionen på Akademiska sjukhuset i Uppsala går nu ut i en massprotest och DO-anmäler sin arbetsgivare. Vad tycker du om detta? Kommentera här!

Undersköterskorna menar att de blivit diskriminerade bland annat när det gäller ersättningar vid obekväm arbetstid. Fackförbundet Kommunal ställer sig bakom undersköterskornas DO-anmälningar. Rose-Marie Lövgren är ordförande för landstingssektionen.

- Det visar personalens missnöje med en arbetsgivare som är orättvis i sitt tänkande, och att man måste hantera såna här frågor väldigt ödmjukt och vara lyhörd för sina anställdas åsikter. Och självklart så stöttar vi våra medlemmar i den här processen, säger Rose-Marie Lövgren.

Totalt 106 undersköterskor vid kirurgdivisionen på Akademiska sjukhuset lämnade i slutet av förra veckan in 142 enskilda anmälningar till Diskrimineringsombudsmannen. Anmälningarna riktar sig mot arbetsgivaren, dvs kirurgdivisionen, och den stora majoriteten handlar om de ändringar som gjorts när det gäller ob-tillägg.

Undersköterskorna känner sig diskriminerade eftersom de får lägre ob-tillägg än sjuksköterskorna, trots att de obekväma tider man jobbar är de samma.

- Arbetsgivaren hävdar då ofta att det handlar om ansvar. Och det köper inte vi från Kommunal, för om det handlar om ansvar så ska man höja grundlönerna och inte extraersättningarna. Det kan ju vara så att en undersköterska och en sjuksköterska jobbar samtidigt på natten, och de har olika ersättningar. De gör visserligen inte samma saker men de är ju ändå där samma tider, och det är lika obekvämt för alla, säger Rose-Marie Lövgren.

Bland DO-anmälningarna finns dessutom en hel del som handlar om arbetsmodellerna. Som Upplandsnytt rapporterat tidigare så kritiserades de nya arbetstidsmodellerna av bland annat personalen på Barnonkologen, som hotade med massuppsägningar - protester som till slut ledde till att sjukhusledningen fick ändra upplägget där och på en del andra ställen.

I det här fallet anser nu många undersköterskor på Kirurgdivisionen att de diskriminerats för att olika anställda fått olika valmöjligheter när det gäller arbetsmodellerna, trots att de går under samma enhet och chef.

Hos Diskrimineringsombudsmannen säger utredaren Sherlot Jonsson att de aldrig varit med om något liknande, 142 anmälningar kring samma ämnen har helt enkelt aldrig skickats in på det här sättet.

- Man kan säga att det är helt unikt. På arbetslivsenheten så har det inte hänt tidigare att vi fått in så här många anmälningar som rör i princip samma fråga, säger Sherlot Jonsson.

Sherlot Jonsson vill inte föregå en eventuell utredning, men säger att det i det här fallet - eftersom det är så pass många som känner sig diskriminerade - finns anledning att misstänka att arbetsgivaren inte lyckats med sitt förebyggande arbete mot diskriminering.

- Ja, den slutsatsen kan man väl dra. Att det är ju så många som gjort en anmälan gör ju att vi ser att det upplevs som attt det finns problem på arbetsplatsen, säger Sherlot Jonsson.

Ingen av de undersköterskor vi varit i kontakt med vill ställa upp på en intervju om det här i nuläget. Ingen ansvarig chef har heller velat intervjuas, eftersom det hela inte kommit till deras kännedom än.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista