Gimos flyktingförläggning läggs ner

Flyktingförläggningen i Gimo kommer att läggas ner. Det har Migrationsverket beslutat. Mottagningsenheten kommer att upphöra från och med den 1 juli.

Anledningen till beslutet är, enligt Jakob Larsson, informatör på Migrationsverket ett minskat behov av mottagningsplatser. Dels kommer det färre asylsökande till Sverige, dels har behovet av platser minskat till följd av effektivare asylprövning.


Att just enheten i Gimo avvecklas beror på att den är den dyraste i landet, framför allt till följd av höga vårdavgifter i länet.


Idag finns det 340 asylsökande i Gimo. Ett antal av dessa kommer antingen att avvisas eller erhålla uppehållstillstånd och kommunplaceras innan enheten läggs ner. Övriga kommer att flyttas över till andra enheter i regionen, som Hallstahammar och södra Dalarna.


Det särskilda boendet för asylsökande barn och ungdomar berörs inte av nedläggningen. I dagsläget ser det ut som om 17 anställda kommer att sägas upp på grund av arbetsbrist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".