Akademiska sjukhuset. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Akademiska sjukhuset

Ledningen beklagar

Ledningen på kirurgdivisionen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala beklagar att förändringarna för undersköterskorna lett till att många känner sig orättvist behandlade.

Över 100 undersköterskor har nu anmält sin arbetsgivare till Diskriminineringsombudsmannen, som en sorts massprotest för att de bland annat får lägre ob-tillägg än sjuksköterskorna.

– Det är beklagligt att vi blir anmälda på det här sättet. Vi måste ha möten med de här medarbetarna och diskutera det här när det blir officiellt. Just nu är det bara officiellt i radion, säger Hans Olov Hellström, chef för kirurgdivisionen.

Hans Olov Hellström vill inte uttala sig om det faktiskt handlar om diskriminering. Han har själv ännu inte sett DO-anmälningarna, säger han. Men han påpekar att han som chef inte kan göra annat än att följa det avtal som förhandlats fram mellan landstinget och fackförbunden. Och han beklagar att han och de övriga i ledningen inte lyckats förmedla till undersköterskorna hur det förhåller sig. Men han förstår kritiken:

– Ja, det är klart att det är en kritik. Det är en kritik mot ersättningsnivåerna och arbetstidsmodellerna. Men har vi ett avtal med de lokalafackförbundet så måste vi följa dem.

Det var i förra veckan som Diskrimineringsombudsmannen fick in totalt 142 anmälningar från 106 undersköterskor inom kirurgdivisionen. I den stora majoriteten av dessa anmälningar skriver undersköterskorna att de känner sig diskriminerade i det nya systemet för OB-tillägg. Undersköterskorna får nämligen sedan en tid tillbaka betydligt lägre OB-tillägg än sjuksköterskorna på samma arbetsplats.

I vissa fall kan det numera vara så att en undersköterska får tillägg på 70 kr i timmen medan sjuksköterskorna får 100 kr. Tidigare var det samma tilläggssumma oavsett yrkeskategori. Kyll Hellberg jobbar som undersköterska på Centraloperation, och är en av dem som nu DO-anmält sin arbetsgivare:

– Det känns väldigt orättvist att en julaftonskväll upplevs som mer obekväm för en sjuksköterska än för en undersköterska. Vi är ju på plats båda sorterna och vi har familjer allihopa. Det känns inte bra, säger Kyll Hellberg.

Hur är stämningen på din avdelning nu?

– Man är upprörd. Och även sjuksköterskorna är upprörda. Jag vill påpeka att vi inte vill sänkla deras ob-tillägg, vi vill höja vårt tillägg. Vi har tigit allt för länge. Nu ska ledningen få veta att de lever.

Det andra som en del undersköterskor DO-anmäler sin arbetsgivare för är det nya systemet för arbetstid som införts nyligen. Förr var det så att undersköterskor på avdelning 70H, Sterilcentralen och Centraloperation hade samma typ av arbetstidsreduktion. Det vill säga att om man jobbade kvällar, helger och nätter så minskades den totala arbetstiden per vecka, som en sorts kompensation för att man jobbade obekväma tider.

I den nya arbetstidsmodellen är det fortfarande så för de som jobbar på Centraloperation, men inte för de andra avdelningarna. Detta är diskriminerande, menar undersköterskorna nu i sina anmälningar till DO.

– Vi hoppas att arbetsgivaren ska ta sitt förnuft till fånga och inse att vi är en viktig del av verksamheten. Det måste få kosta att ha personal. Man kan inte spara på allting. För då kommer patienterna att hamna emellan, och det vill inte vi, säger Kyll Hellberg.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".