Gunnar Hedberg (M)

Jobben viktig valfråga

Jobben är den viktigaste frågan för väljarna i det kommande valet - Det framgår av en opinionsundersökning som Sifo gjort för Sveriges Radio - och det är också den allra viktigaste frågan för allianspariterna i Uppsala kommun, som siktar på att behålla makten efter valet.

– Vi har ett kraftfullt program via utbildningar och arbetsmarknadssidan inom kommunen. Men det allra viktigaste är ju att vi har ett bra arbetsklimat, att företagen vill vara här, att man vill expandera och på så sätt sätta folk i arbete, säger moderaten Gunnar Hedberg.

Utbildning är en annan fråga som prioriteras av allianspartierna i valet - med koppling till jobben säger Ebba Busch, kristdemokraternas toppnamn.

– Vi arbetar aktivt med de företagen som finns i Uppsala. Att man redan under utbildningstiden kan komma i bättre kontakt med företag och också se på vilket sätt kan man faktiskt leder vidare till jobb och till en försörjning, säger Ebba Busch.

Moderaterna, folkpartiet, centern och kristdemokraterna tog över makten i Uppsala kommun efter förra valet. Lågkonjunkturen som snabbt slog till, och hur allvarligt man skulle se på den, har varit en av de svåraste frågorna i samarbetet säger partierna, som annars beskriver samarbetet som i det närmaste idylliskt. Mer kamp blir det mot oppositionen i den kommande valrörelsen, spår de.

– Den kommer att bli jättetufft. Vi kommer att ha lika roligt som vanligt. Oppositionen kommer att hoppa på oss för att vi inget har gjort, säger Gunnar Hedberg, moderat.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista