"Katastrofal situation"

Situationen för barnen på Von Bahrs förskola i Löten i Uppsala är katastrofal. Det menar nu flera av föräldrarna till barnen.

Tjugo fler barn har tagits in runt årsskiftet, och förskolebussen som kom i samma veva har inte räckt till. Eva P Forslund, som har en son på förskolan, kommer vara hemma så mycket som möjligt med honom tills situationen bättras.
- Vår son kanske klarar sig bra i detta, men i de fall där föräldrarna inte kan stanna hemma eller vara lediga, de barnen far illa, säger hon.

Det var runt årsskiftet som det blev drastiskt sämre på Von Bahrs förskola, menar föräldrarna. På grund av den akuta platsbristen i Uppsalas förskolor tog man in 20 nya barn. De skulle få plats genom att man i samma veva fick en av kommunens förskolebussar som rymmer 20 barn. Men lösningen har inte fungerat menar flera föräldrar. För många barn har tvingats samsas på en för liten yta och det har blivit trångt, rörigt och högljutt. I samma veva har det varit stor omsättning i personalen.

Flera föräldrar menar att situationen på förskolan blivit ohållbar. De menar att barnen inte mår bra, och visar det genom magont, att agera utåt, gå in i sig själva och inte vilja gå till dagis. Det ska också ha hänt att barn hittats utomhus i flera minusgrader, nerkissade, ledsna och kalla. Eva P Forslund berättar om att hennes sons dagiskompis hittats nerkissad - inne.

Marie Ulvmar är förskolechef och hon menar att rörigheten beror på att man bytt lokaler. Och hon hävdar att förskolan inte alls är överfull. I stället beror vårens strul på att personalen haft svårt att organisera om arbetet på Von Bahrs sen man fick förskolebussen.
- Vi sitter varenda kväll och tänker på hur vi ska organisera för att det ska bli riktigt bra, säger hon.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista