Föräldrar vaktar uppsalaskola

Efter över 20 polisanmälningar den senaste tiden tar nu Valsätraskolan i Uppsala till det ovanliga greppet att låta föräldrarna vakta på skolan.

Trots att polisen gör täta besök på Valsätraskolan ska nu också föräldrar hjälpa till att minska våldet och vandaliseringen på skolan.


Tanken är att en föräldrar ska finnas på skolan varje dag resten av terminen för att stävja bråk och förbättra stämningen. I förmiddags var det pappan Anders Köhlerstrand som kommit till skolan för att vakta.


- Jag vet inte om det inger så mycket respekt att jag är här, men nu finns det ju i alla fall vuxna här, säger han.


De senaste månaderna har 23 polisanmälningar gjorts, om vandalisering, misshandel och hot. Bara under de första skolveckorna i år handlar det om uppemot 8 anmälningar. Enligt rektorn på skolan Gunnel Helgesson är det en liten skara elever, 10 stycken av 650, som står för bråken på skolan. Bråk som också har rasistiska förtecken.


Flera elever vi talat med är förvånade över att det blivit så många polisanmälningar.  Liv Boncam går i åttan och säger att stämningen på skolan ofta kan vara både läskig och otrevlig.