Förskolebarn. Foto: Scanpix

"Personaltätheten måste öka"

Det har blivit fler barn på Uppsalas förskolor under 2009, och personalstyrkan har inte ökat lika mycket. På von Bahrs förskola i Uppsala menar flera föräldrar att situationen är katastrofal.

– Vi tycker att det är allvarligt. 2009 har varit ett sådant år där många förskolor blivit tvungna att ta in fler barn, och det kan vi se effekter av på fler förskolor än just von Bahr, säger Veronika Haraldsson på Lärarföbundet.

Flera föräldrar vid von Bahrs förskola protesterar nu mot situationen för barnen. Tjugo fler barn har togs in runt årsskiftet - och förskolebussen som kom i samma veva har inte räckt till, menar de.

Förskolechefen Marie Ulvmar menar att förskolan inte är överfull, och att vårens strul beror på att personalen haft svårt att organisera om arbetet sen man fick förskolebussen.

Eva P Forslund, som har en son på förskolan sa i Upplandsnytt i morse att hon kommer att vara hemma så mycket som möjligt med honom tills situationen bättras.

– De som inte har de förutsättningarna, där en förälder inte kan vara ledig eller vara hemma, de far illa.

Och personaltätheten har alltså sjunkit i kommunens förskolor genrellt.

– När det gäller personaltätheten måste den öka, säger moderaten Cecilia Forss som är ansvarigt kommunalråd.

Varför har du tillåtit den minska?

– Skatteintäkterna i Uppsala har minskat med ungefär 400 miljoner kronor på två år, och det är ingen liten summa.

Under eftermiddagen väntas ni i barn- och ungdomsnämnden fatta beslut om tre paviljonger med drygt 400 platser. Det ska ni göra trots att de här platserna blir dyrare än vanliga platser?

– Det är ett väldigt högt pris för de här, men det här är inget som vi kan välja, utan vi måste se till att det finns barnomsorg.

Var ska ni ta de pengarna från?

– Jag kan inte tänka mig att vi ska behöva använda pengar som ska gå till utökad personal för att betala lokalhyror.

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".