Bo Sultan. Foto: Mårten Nilsson/SR

Nya personalprotester på Akademiska

Nu kommer personalprotester mot ytterligare ett ledningsbeslut som fattats på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Den här gången protesterar personal mot ett beslut som togs tidigare i veckan om att slå samman två vårdavdelningar på kvinnokliniken.
Vad tycker du om det här? Kommentera!

Det är ledningsgruppen för förlossningsvården som beslutat att de två vårdavdelningarna 96 D och 96 E ska slås samman och det redan till sommaren. Enligt ledningen är det ett 20-tal barnmorskor och underskötare som protesterar mot beslutet - och som menar att ledningen därmed har kört över det arbete som personal suttit och jobbat med i arbetsgrupper den senaste tiden.

Det är nämligen så att ledningen håller på och förbereder för en förändring av förlossningsvården så att betydligt fler kvinnor som fött barn i fortsättningen ska slussas hem direkt, och i det här förändringsarbetet har personalen fått vara med och jobba fram idéer.

Men nu menar delar av personalen att, i och med att ledningen nu plötsligt tagit ett beslut utan delaktighet från personalen, så har personalens medverkan satts ur spel. Verksamhetschefen Bo Sultan på kvinnokliniken säger att han kan förstå den kritiken men säger att det blev nödvändigt att fatta ett snabbt beslut.

– Vi har under året haft ett ökat antal förlossningar, och samtidigt har några av våra mest erfarna barnmorskor valt att flytta till en privat mödravårdscentral i Uppsala, säger Bo Sultan, verksamhetschef.

Den kritiska gruppen är emot den här sammanslagningen, och Bo Sultan säger att en del av dem nog kommer att säga upp sig till följd av sitt starka missnöje.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".