Uppsalabor tog ministerposter

Det blev dubbelt upp för Uppsala när Göran Persson idag presenterade ersättarna för avgående skolminister Ingegerd Wärnersson och sjuke miljöministern Kjell Larsson.
Thomas Östros kommer nu alltså att ta hand om hela skolområdet, från förskola till universitet. Från att förut ha varit utbildningsminister tar han nu även över posten som skolminister. Valet av Östros kom inte som någon större överraskning, det kan man däremot säga om valet av tillfällig ersättare för miljöminister Kjell Larsson. Även på den posten blev det en Uppsalabo. 44-åriga Lena Sommestad är uppvuxen i Uppsala där hon även bor med make och tre barn. Hon är är professor i ekonomisk historia och sitter nu som chef för Institutet för framtidsstudier. Som aktiv inom partipolitiken är hon däremot helt färsk. Hon är visserligen medlem i socialdemokraterna sedan 1994, men har aldrig haft några politiska uppdrag. Men hon tror att hennes universitets-bakgrund kan vara en fördel i regeringen, eftersom det idag är ganska tunt med den typen av kompetens där.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista