1 av 2
2 av 2
Erik Weiman (M).

Ambulansdirigering stoppad

Landstinget river avtalet med Open Care, företaget som från och med juli skulle sköta ambulansdirigeringen i bland annat Uppsala län. Anledningen är att patientsäkerheten inte kan garanteras. Vad tycker du om detta? Kommentera här!

-För att säkerställa den patientsäkerhet och den kvalitet som vi har anledning att kräva så har vi valt det här steget, säger Erik Weiman (M), landstingsstyrelsens ordförande.

Det var i november som landstinget i Uppsala län tillsammans med landstingen i Västmanland, Sörmland och Gävleborg skrev ett avtal om att Open Care skulle ta över utlarmningen och dirigeringen av ambulanserna . Det gävlebaserade företaget, som inte hade någon erfarenhet av liknande arbete, vann upphandlingen över SOS Alarm för att de var billigare och skulle sköta servicen minst lika bra.

En förutsättning för att Open Care skulle kunna ta över dirigeringen på ett smidigt sätt i sommar har varit att landstingen, enligt Open Care, skulle ordna två saker.  Dels att radiosystemet Rakel skulle fungera på ett säkert sätt, dels att Open Cares operatörer skulle få upp de hjälpsökandes telefonnummer på sina skärmar vid larm via 112. Inget av detta har ordnats, enligt Open Cares styrelseordförande Calle Norberg.

-Under rådande förhållanden finns det stora risker och problem med framförallt Rakel. Men även att vi inte har fått tillgång till så kallade A-nummer. Har vi inte tillgång till de här uppgifterna så kan inte vi, på ett patientsäkert sätt, ta ansvar för verksamheten, säger Calle Norberg.

Exakt på vilka grunder avtalet har rivits vill Erik Weiman idag inte kommentera men han ser inte att några misstag begåtts under upphandlingsprocessen. Det som skulle spara pengar åt de fyra landstingen kan nu bli en dyr historia i form av skadestånd. Men det kan också bli så att landstingen kräver pengar av Open Care.

-Jag kan inte utesluta att det kommer få ekonomiska konsekvenser i den ena eller andra riktningen, säger Erik Weiman (M).

Fyra landsting, bordet inte det vara fyra gånger så bra - att ni hade upptäckt det här tidigare?

– Jo, det är alltid lätt att vara efterklok och man kan naturligtvis idag säga att man hade agerat på ett helt annat sätt för flera månader sen om man hade haft kännedom om förhållanden som man känner till idag. Men det är ju sällan ett särskilt fruktbart sätt att hantera sådana här saker.


I ett pressmeddelande uppger SOS Alarm i dag att de fått en förfrågan om att fortsätta med ambulansdirigeringen för de fyra landstingen även efter sommaren då det var tänkt att Open Care skulle ta över. Det är inget som Erik Weiman (M) vill kommentera.

Ivan Garcia
August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".