Länsstyrelsen anmäls för undanhållande av information

Beslutet om civilflyg på Ärna flygfält fortsätter att röra upp känslor bland de boende i närheten.

I går anmäldes Länsstyrelsen till både Justitieombudsmannen och Justitiekanslern för att ha undanhållit information om vilka som är sakägare i området kring Ärna och därmed har större chans att få igenom en överklagan. Eva Lena Volk har engagerat sig i frågan under flera år och är en av de som står bakom Jo-anmälan. Hon tycker att Länsstyrelsen har varit knapphändig i sin information men kommer oavsett vad att överklaga beslutet.
- Absolut. Det handlar mo vår livsmiljö så det är klart, säger hon.

Antalet personer som blir drabbade i en miljöaspekt i och med en utökad flygtrafik på Ärna kommer att fördubblas. Det meddelade Länsstyrelsen i samband med förra veckans beslut om civilflyg. Den siffran stiger alltså från tidigare 26 till cirka 60 personer som nu anses beröras och befinna sig under den så kallade bullermattan som beslutet blanda annat grundar sig på. Vilka dessa personer är har dock Länsstyrelsen svårt att svara på när boende i närheten bett om att få ta del av detta.
- Framförallt gäller det när det handlar mo vilka de 60 är. Vi får inte inblick i vilka de är utan bara en vag bullerkarta.

Det har varit svårt att få ut information om vilka de 60 personerna är som den sökande anser vara tydligast sakägare, menar Eva Lena Volk som säger såhär om varför man nu anmäler till JO.

Roger Gustafsson som är ordförande i miljöprövningsdelegationen, slår ifrån sig kritiken och menar att ansvaret för en listning av de 60-tal personer som enligt beslutet är sakägare i området inte är nödvändig.
- Nej, vi behöver bara veta hur många som är berörda inte vilka de är.

Och han kommer inte att göra några ansträngningar för att upprätta något samlat dokument om vilka som berörs, utan uppmanar alla som anser sig vara påverkade av beslutet att överklaga.

Eva Lena Volk ser, trots ovissheten om just hon tillhör sakägarna i frågan eller inte, att hennes överklagan på beslutet är befogad.
- Det är naturligtvis så att vi hoppas på att kunna göra skillnad och riva upp det här vansinniga beslutet.

Patrik Jansson
patrik.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".