Farlig man skrämde personalen

Skyddsombudet på Ulleråkers Beroendeklinik var igår nära att behöva stoppa arbetet eftersom man inte kunde garantera personalens säkerhet. Avdelningen skulle ta emot en mycket våldsam patient, trots att de saknar larm och annan skyddsutrustning.
Beroendekliniken i Uppsala har 15 platser för alkoholister och narkomaner som behöver akut avgiftning. När personalen igår fick veta att det skulle ta emot en psykotisk och våldsam patient spred sig rädslan i gruppen. Personalen har ingen möjlighet att låsa fast patienter och det saknas larm om något skulle hända. Sedan skyddsombudet kallats in meddelade facket att man skulle stoppa allt arbete på avdelningen om den våldsamma patienten togs in. Skyddsombudet Mats Törnblom säger att det är överbeläggningen inom psykiatrin som skapar situationer som den igår. Det är ont om platser överallt. Avdelningar som egentligen inte ska hand om våldsamma patienter kan ändå tvingas att ta emot dem.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".